Geschiedenis anno 2015

Vijfenzeventig jaar geleden, op 3 September 1931, werd V.C. Flandria opgericht. Tien jaar later, tijdens de oorlog, veranderde deze voetbalclub zijn naam naar F.C. Herent en sloot zich aan bij de Belgische voetbalbond. In 1981 schreef Zijne Majesteit de Koning een brief. Daarin stond de volgende boodschap: ˝Ik heb de eer U te berichten dat Z.M. de Koning, gevolg gevend aan uw wens, de ˝FOOTBALL CLUB HERENTţ, uit Herent, machtigt de titel Koninklijke Maatschappij te voerenţ. Aangezien men een machtiging van Z.M. de Koning niet zo maar naast zich neer kan leggen, noemen we onszelf sindsdien Koninklijke Football Club Herent.

Na de tweede wereldoorlog vierde KFCH zijn eerste successen. In het seizoen 1948 1949, onder voorzitterschap van Edmond Schueremans promoveerde FC Herent naar 2de Provinciale, na het winnen van de eindronde. Een van de helden van toen was Paul Massy, jarenlang drijvende kracht van F.C. Herent en ook de eerste webmaster. Destijds bestonden er nog geen computers en websites werden afgedrukt op papier en verkocht voor een kleine som. De website van FC Herent noemde toen ˝De Wekkerţ. De Wekker was veel meer dan clubwebsite, want naast aandacht voor F.C. Herent kwamen hierin ook andere sporten aanbod, zoals biljarten en de edele duivensport, maar ook cultuur, zoals recensies van de opvoeringen door de Herentse toneelkring. In naoorlogse jaren werden ook vele festiviteiten georganiseerd, zoals Vlaamse Kermissen, en vooral het fameuze ˝Groot Lustig Boerenbalţ, nog steeds een gespreksonderwerp in menig rusthuis. Na een aantal vette jaren, ging het wat minder, de spelers werden ouder, er was geen opvolging en F.C. Herent degradeerde opnieuw naar derde, en later zelfs naar vierde.

In 68 waaide er ook door Herent een nieuwe wind. Onder leiding van trainer Leon Corbeels, werd rond de as Fernand en Jean Lauwers een sterke ploeg gevormd. F.C. Herent werd kampioen met 2 punten voorsprong op Tildonk en Jean werd topscorer met 17 doelpunten. In 1975 degradeerde KFCH opnieuw naar vierde.

In 1976 kwam de ommekeer. Er werd een nieuwe kantine en kleedkamers gebouwd, en, onder impuls van wederom Paul Massy, gestart met een gestructureerde jeugdwerking. Vijf jaar later leidde dit reeds tot enig succes, want in het seizoen 81- 82 bereikte de preminiempjes de halve finale van de beker van Belgiď met als trainer Guido Claes. De rest van de jaren 80 waren verloren jaren. Het aantal jeugdspeler stagneerde en de eerste ploeg modderde wat aan in 4de provinciale.

Eind jaren tachtig echter, kwam de ambitieuze Erik Vernaillen aan het roer van de club. In 89-90 behaalde KFCH de titel in vierde, en parallel hiermee werd de jeugdwerking nieuw leven in geblazen onder impuls van Mark Genoe. Begin jaren ═90 speelden KFCH een aantal keer de eindronde van de vice-kampioenen, maar de promotie naar tweede kon nooit worden afgedwongen. Het aantal jeugdspelers steeg spectaculair van een 100tal in 1990 tot meer dan 200 in 2000. Daarnaast werden nieuwe initiatieven genomen, zoals het jaarlijkse krokusportkamp te Blankenberge, en werden er recreatieve seniorenploegen en een damesploeg opgericht.

Het huidige millennium kende hoogtes en laagtes:
seizoen 2001-2002: promotie naar tweede provinciale
seizoen 2004-2005: degradatie naar derde provinciale
seizoen 2012-2013: promotie naar tweede provinciale via de eindronde
seizoen 2013-2014: degradatie naar derde provinciale

Het aantal jeugdspelers bleef gestaag groeien tot meer dan 250. De doelstellingen van het huidige bestuur zijn de volgende: het verder uitbouwen van een kwalitatieve hoogstaande jeugdwerking voor een zo groot mogelijk aantal Herentse jongeren, en de eerste ploeg moet op termijn een degelijke tweede provincialer worden waarvan de kern bestaat uit minstens 75 procent zelf opgeleide jeugdspelers.

EditRegion5-scripts